Saturday, December 31, 2011

Zivilia Band - Aishiteru Lyrics

permualaan yg baik.....


:-semagat ke tadika

thn 2012......permulaan yg baik untuk hubby, anak dan aku.......semoga terus mendapat hidayah dari Nya
-hubby melangkah penuh gagah.......
-aliya melangkah ke tadika penuh bersemangat
-aku melangkah dan menjaga buah hati yg akan menyerikan rumah ini lg.....

semoga diberkati oleh ya -rahman ya- rahim

Friday, December 30, 2011

penghairan thn yg baik ......

pejam celik.....tinggal satu hari lg......thn 2011.....welcome 2012......
thn....2011 meninggalkan kenagan yg baik untuk aku dan suami.....walaupun ader juga duka.....
terpalit......
pengakhiran yg baik untuk thn nie bulan nie......insyallah kami sekeluarga akan....menyambut org baru ....bulan raya......thn 2012......semoga masak ranum dgn baik sekali.......doakan kami.....

Thursday, December 8, 2011

hari keempat......

hari keempat......kami pie gunung ledang.....peh tak pernah pie saner......tp ok & cantik tp tak leh mandi cos waktu hujan tp aku tgk ramai gak mandi....aku malas nak turun aku ckp kat yaya......tak leh mandi.....hehehehh bukan aper licin .......makcik hubby nak tgk tangkak....so kami pun bwk tapi bak kater org melaka hawao......dia yg kalaut nak pie tiba tak nak turun.......mengada ....tahap panas d hati membara......dia ingat dekat dekat ker perjalan nie.....juah....tp sabar ajerlah hati nie......kami pun teruskan perjalan ke muar......pekana mee bandung muar.......esok perjalan ke melaka......mlm tue kami tido home stay........

Wednesday, December 7, 2011

hari ketiga.....

hari ketiga.......kami berlepas ke panati cherating walupun tak tido saner....(safe bugget) tp sempat gak lah ....tgk pemandangan di saner.......lelakiku....teringat tempat arwah ayah bwk dia makan satar......so kami pie saner.....bedal dlm 8 pinggan satar ....kenyang ......kami meneruskan perjalan ke muadzam shah....peh penat 9 kilmeter berjalan tanah merah......cabaran yg tak d duga.......tido rumah sepupu hubby ...........tapi pejalan tue teringat aku masa dok kat PULAPAH.......dugaan nak masuk keluar......tp yg pasti kalau mum beli brg dapur........kiraan sebulan punya stock.....kalau tak maner nak cr kedai kat saner.....jauh paling dekat bahau......hahhaha.....baru tahu pencaroba dulu dan sekarang......

Sunday, December 4, 2011

hari kedua......

pd hari kedua kami pun berlepas ke terengganu.......walaupun pd mula nyer kami nak pie....tasik kenyer ....tp rancangan terpaksa berubah .....AMARAN JLN DINAIKI AIR......so kami terus ke.....terengganu......sesat.....nak pie masjid kristal tp dpat jugaklah tangkap gambar berlatar belakangkan masjid kristal.....hahah.....lepas tue kami pun pie pasar payang aku memboronglah sedikit keropok ....buat buah tanggan untuk jiran d'sini.......kami singgah d pantai buruk (kalau aku tak salah namerlah)teringgat arwah ayah berjalan kaki masuk.....A&W.....sedih jugak....bila terkenang arwah ayah......al-fatihah......kami pun tido d' dungun......mengadap laut cina selatan......peh laut menganas buat masa nie......takut aku tgk......bergulung -gulung......malam tue makan yg simple sardin+ikan masin+telur+kicap........beli dapur+kuali+sudip+pisau......

Thursday, December 1, 2011

hari pertama


seminggu visit malaysia.....penat - (1)

dah seminggu gak aku tak buka blog.....baru balik dari jln jln perjalan yg memakan berhari-hari membuatkan semua penat dan letih.....

Hari pertama
kami start jln dalam pukul 7.00 pagi dari permatang pauh.....ke kota baharu.....dlm perjalan tue sebanyak 3 hingga 4 kali kami berhenti......(tuntutan manusia bila berjalan) membuang air......walaupun tahu hakikat musim terkujuh semua sanggup menempuh jugak hahahah....semangat untuk melihat negeri org......tapi kami tak pun tido kota bahru walaupun bercadang nak tido saner....tapi disebabkan bachok sudah banjir.....kami tarpaksa keluar dari kelantan......supaya tak tersangkut dlm banjir so kami mlm tue tido di pasir putih....bersebalahn dgn terengganu........nasib baik task teruk lg....tp keesokan bila dgr.....berita bachok tak leh jln kami semua bersyukur.....

Monday, November 21, 2011

ibu segala emas......

kegembiraan terpancar pd semua peminat bola sepak....malaysia........syabas....harimau muda.....
bukan kemenangan yg dicari (walaupun agenda utama) tp untuk membenamkan ego rakyat indon adalah misi utama......berlagak.....tak kira mereka d maner .....
aku adalah salah sorang peminat sukan......setiap hari aku melihat NADI ARENA(spjg sukan sea)
gelagat....penyokong indon memang aku terlalu meluat.....dimaner ajer pasukan malaysia ader perkataan boooooo tidak pernah lekang d bibir mereka........tidak paham......patirotik adalah bagus tp.....langsung tidak menghormati negara lain adalah yg tidak elok......
nasib tak jadi menteri aku nie.....kalau tak masa 24jam aku suruh semua rakyat indon keluar malaysia.....hahhahhahha(sebab tue tak jadi)
so peminat bola ayuh sokong atlet kita...rabu nie perlawan penting.......

Monday, November 14, 2011

sebelas,sebelas,sebelas


hari yg ditunggu oleh semua.....
perkahwinan yg last dlm family kecilku.......
termakbul doa seorg ibu.....melihat anaknya mendirikan rumah tangga.....(walaupun arwah ayah tiada sisi tp sentiasa dlm hati kami)
tanggal sebelas,sebelas,sebelas......selamatlah kakak aku menjadi suami kepada en razi......
tiada rahsia lg antara mereka......
aku mendoakan kebahagian mereka berdua.......semoga berkekalan......
selama 8 hari aku berasa d kl....menolong aper yg patut....untuk menyempurnakan ......majlis perkahwinan ini......
tp terkilan kawan-kawan yg dijemput tak dpt hadir........tp pada kedua kawan baikku masa kecil zety dan ida......both of u sentiasa di hati.........krn walupun susah....kamu berdua dtg untuk memeriahakn majlis.....love u friend

Friday, November 4, 2011

menunGGU hari bahagia....


:- hari merisik

hari hari akhir....akak aku menjadi bujang......
entah aper yg dia pikir....aku pun tak tahu.....
kadang kadang aku tgk kelam kabut.....mcm tak tentu arah ajer......
kalau aku buka FB mesti dia tanya bila aku nak dtg.....
sedangkan banyak kali aku ckp ......
kalau talifon tanya puteri bila yaya nak jumpa angah nie......
hahah mengelabah tak tentu pasal.....
baru dia tahu ....mengelabah gila di hari hari akhir nie.....
tue belum d saat saat akhir........tunggu 11/11/11 akan menjelma........

Monday, October 31, 2011

malam sabtu yg MENDEBARKAN

hari sabtu .....mlm yg penuh debaran buat aku dan hubby......
aku pilih n.9 mcm biasa kpg aku......
hubby pilih terengganu.....coz risikan...mengatakan penyu boleh menang
ternyata bola itu bulat.....tak ader saper menduga ....sepakan s.kunanlan ......membawa erti bg
n.9....dan seterus nya sepakan hai-o.....peh melonjak gembira ......setelah aku mendengar tiupan wisel....penamat.....dan manari depan hubby.....atas kemenagan itu.....syukur ....
hobin jang hobin......

Wednesday, October 26, 2011

temPOYak Home maDE


stock tempoyak kat umah dah lamer habis......sebelum raya lg.....
ketagih ......semlm pasar malam ader jual durian......
aper lg pg tadi uli tempoyak lah jawab nyer....
seminggu lg leh makan......
(tp kalau tak tahan esok aku makan) peh tempoyak kalaulah idaman ku...

nasi hujan panasku....




hari nie.....disebakan lamer tak masak ....yg berat berat....aku pun p pasar
dah resepi hari nasi hujan panas......

resepi: majalan rasa
keluaran: ogos 2011
tajuk: nasi hujan panas to'ma & ayam masak tomato to'ba

dpt pujian dari hubby...tak macam aku masak nasi minyak hari tue ......tak menjadi....

Monday, October 24, 2011

31 thn kehidupan......





dah masuk umur 31 thn...aku bernafas dlm bumi allah s.w.t.....
banyak kenangan manis aku lalui....suka duka....
tp yg pasti umurku pasti melangkah dan melangkah......tak perlu menoleh kebelakang.....
pd hubby kesayagan ku....dan puteriku...aku berterimakasih.....
kamu berdua sentiasa disisi....walaupun kadang kadang......
saat kebebasan aku sudah terbatas.....untuk memenuhi keperluan bersama......
kita sekeluarga......

Tuesday, October 11, 2011

cucur udang & SAMBal MAnis


hari nie tergerak hati.....hubby nak makan cucur udang.....
walaupun tak seberapa masakan aku....tp nak bg hubby kenyang bolehlah....
tp masalah nyer sambal manis....aku bukan tahu nak buat.....so org yg paling layak aku tanya adalah......mama(mak hubby)hehehe....menjadi tp kurang pedas.......
sedikit cili kering ,udang kering, garam,gula,cuka dan air sedikit lalu diblande......masak bhn yg dah d blande danapabila masak boleh dimakan......oooo bukan susah........
sedia pulak dgn teh o panas.....harus langsai satu pinggan cucur udang ala aku....brrrrrrr kenyang

Sunday, October 9, 2011

hantar mumy.......

hari nie hantar mumy naik bas.....disebabkan mumy ambil dah tiket bas.....hari ni ronda penang sekejap belah pulau....naik jambatan.......kami jln jln d akuarium di batu maung......walaupun tak banyak ikan tp....seronok gaklah tgk ikan kerapu....besar-besar berenang dlm akuarium.....bagi ikan makan dan penyu.....jinak sungguh penyu kat situ....lepas tue....
jln- jln cari makan ......makan aper lgyg glomur kat penang ....... nasi kandar lah....nasi kandar makbul.......sedap dan menyelerakan......kena rm 47 hinggit.....hari nie....
lepas dah mengenyangkan perut.....kami pun menuju jambatan hantar mumy balik.........tp disebabkan ms ada 45 minit lg nak naik bas.......kami pun pekena rojak tong gek.....peh terangkat.....
pedas.....
tunggu mumy naik bas......kami pun menuju balik...aktiviti yg terhad....tp gumbira.....

Saturday, October 8, 2011

hari lahir mumy 61 thn.......



semlm aku kinap....mumy dtg penang......hehehe
sebab nak sambut birthday mumy.......
berjaya.....buat makan stem boot dan potong kek.....
meriah walaupun kami anak beranak dan cumie , mie dan mak tam .......
gembira dpt mengembirakan hati mumy....walaupun sebenarnya dia pun tak berharap.....sangat benda nie......lepas tue tiga tiga terbongkang dlm bilik sebab penat......
nenek memang dah penat melayan cucu.....anak-anak kena marah dgn aku ....langsung tido ....heheh
selamat hari lahir mumy semoga panjang umur dan di murahkan rezeki......

Monday, October 3, 2011

akhirnya diterima jugak


dekat 2 minggu aku menunggu jawapan....kemasukan aliya ker tadika....
akhirnya permohonan nya diterima
alhamdullilah......payah jugak nak dpr tadika yg terbaik dkt kepala batas nie...aku harap aliya dpt...kawan-kawan yg bagus.....cikgu cikgi yg bertanggungjawab......pembelajaran dan persekitaran yg bagus......
dan tak lupa pd kawan aku asrina.....krn memberi cadangan kat tadika tue......
tak lupa jugak berharap rezeki hubby murah dari thn ke thn......dan rezeki aku jugak.....supaya dpt menyekolahkan satu satu anak kami(berharap ramai lg anak)....

Friday, September 30, 2011

ABC .......

hari nie mengajar anak ABC.....kadang aliya lupa kadang dia ingat......peh payah jugak mengajar anak anak....
kena tahan dgn kerenah dia lagi....dan aku bukanlah mak yg penyabar......byk alasan yg aliya bg.....itu dan ini......wah kerenah.......sabar lah hati ....anak pun baru nak mengingkat nak mengenal huruf.....

Sunday, September 25, 2011

nAk bt aper.......

sejak dua menjak nie....aku dok pikir nak bt aper....kalau aliya dah mula sekolah ......
adahkah aku nak goyang kaki.....atau nak belajar masak......atau nak jual somenthing yg boleh mendtgkan keuntungan.....atau menghilangkan boring......
tp masalah aku suami aku tak byk sangat beri galakan kalau aku nak berniaga.....dia kater takut anak terabai....rumah bersepah.....bal...bla kerja rumah yg dia takut tak beres......
hari tue ader gak aku sound.....aku ckp masa aku kerja dulu ader ker aku biarkan rumah bersepah....seawal pg lg aku bangun membereskan semua kerja rumah sehingga makan dia di waktu pg dan tg hari aku dah sediakan atas meja ....aatau paling koman dlm periuk tinggal senduk ajer.....
suami balas balik sekarang kena pa tak bt mcm tue.....aku ckp dah aku dok umah aku buat sikit sikit(mengadap hari hari jemulah) tp aku tetap buat tp dgn ader anak nie......kita kemas depan dia sepah dlm bilik.....aku kemas dlm bilik....dia sepah dapur.....ish pening tara anak nak besar......kantp aku nak jugak bt somenthing supaya aku tak lah boring itu masalh utama......ish aku kena plan betul betul nie.....aper perlu aku bt.....

Saturday, September 24, 2011

langit yg cerah......

hari nie tak tahu nak bt....aper pagi pagi ....dah mengadap computer......hohoho.......
pagi nie langit pun cerah kemerah merahan.......cantik dgn sawah padi yg dah bogel......
dgn mendengar ceramah agama ......dekat masjid terdekat.......syahdu jugak jadi nyer....
kira-kiranyer dpt bt kerja dlm dua......sambil blog.....tambah ilmu......pahala pahala.........
tp pagi nei jln tul lenggang....mungkin org tak bangun lg......

Monday, September 12, 2011

makan-makan



smlm ingat nak berkelah....tp dah disebabkan hari hujan tak berhenti semlm.....aku & family mertua....berkelah dirumah maklang(makcik suami)
memangang ayam...kerabu taugeh,bakar ikan,sayur goreng, ikan goreng and tak lupa air oren...yang menyedapkan....op tak lupa laksa juga disajikan(tp tak leh lawan laksa mumy)
bantai makan sampai mlm....
mlm pulak acara cicah roti bangali dgn kuah kari....peh terangkat.....balik umah kul 11.00 mlm letih....hari nie nak pose.....arus terlajak....

Saturday, September 10, 2011

nasi goreng ikan masin.....


mlm tadi hubby teringgin makan nasi goreng ikan masin.....so pagi nie....
aku menyelongkar peti ais aku mencari ikan masin tenggiri.....
alhamdullilah ader .......lega dpt buat nasi goreng utk hubby tercinta....d'tambah pulak dgn petai rebus.....syok nyer hingga menjilat jari......

resepi kek cawan vanilaku

Bahan-bahan ( 35 biji )

  • 150 g mentega
  • 185 g tepung naik sendiri
  • 150 gram gula kastor
  • 1/2 sudu teh soda bikarbonat
  • 3 biji telur
  • 1 sudu teh vanilla
  • Untuk ising:
  • 100 g mentega
  • 200 g gula ising
  • 2 sudu teh air panas
  • 1 sudu teh esen vanilla
  • chocolate rice utk tabur

Cara-cara

  1. Pukul butter dan gula hingga kembang
  2. Masukkan telur sebiji demi sebiji dan esen vanilla
  3. Masukkan tepung yang dicampur dgn soda bikarbonat. Adun sebati
  4. Acuan_cupcake
    Susunkan kertas kek cawan kedalam acuan. Masukkan adunan hingga 3/4 penuh
  5. Bakar selama 10 minit dgn suhu 180 C
  6. Utk ising, pukul mentega dan gula ising hingga kembang. Masukkan esen dan air panas. Pukul lagi hingga putih dan berkrim
  7. Sapukan ising atak kek. Pastikan kek betul-betul sejuk sebelum diletakkan ising. Kemudian boleh tabut manik atau choc rice
aku buat resepi nie masa hari raya menjadi....terima kasih ms.ad dlm www.myreceipe.com
akan aku juba lg resepi dari mu.....

Friday, September 9, 2011

keTam Yellow RiVer.....& BLueberry cup cake....





hari nie tak tahu semangat aper yg dtg dari pg....hingga ptg aku asyik nak makan yg di hias cantik(aku rasalah) cantik ke?????
tg hari aku masak ketam masak lemak cili api.......peh siap berdesign lagi.....
dan ptg aku pun masak cake.....so disebabkan filling blueberry ader aku pun bubuh dlm nyer.....ikut resepi dlm www.myreceipe....boleh tahan jugak laman tue...cake yg aku cuba semua menjadi.....
sedap sampai hubby balun 6 biji.....yg fresh panas2....aku dan anak kena tunggu lah jawab nyer....
tp yg sedih nyer aku buat namer tak berapa nak menjadi.....ialah tangan tak seni....
kena pie belajar nie tp.....kat sini (kepala batas penang) aku tak tahu kat maner nak cr tempat org belajar buat kek........payah....kalau kat kl tue kat rumah pun ader org ajar......saja buat bekalan.....kena ingat langit tak selalu cerah......persedian perlu ader.....maklumlah suri rumah......tp mintak mintak rumah tangga aku cerah hingga akhir hayat & juga utk anak-anak.....amin....

Thursday, September 8, 2011

nAsi LeMak d' PaGi haRi....



smlm aku memikirkan aper makan pg nak masak utk hubby dan anak....
so pg tgk peti ais ader santan lebihan masak di pagi raya....
nasi lemak menjadi pilihan sarapan hari nie....
selalu nyer buat biasa biasa ajer......pg nie dgn berkat kerajinan......yg ader
aku menghias....nasi lemak menjadi mcm nie.......:)......baru ader semangat nak makan.....
dan bontot tambah kembang .......hubby memuji .....ho bangga.....bangga
hubby ckp aliya hari nie kita makan nasi lemak hotel permatang buluh......

Sunday, September 4, 2011

suami yg perihatin.....



di sebabkan mlm raya aku sibuk buat kek ......sampai pukul 2.30....and nak kena bangun pukul 5.30...
so di atas keperhatianan hubby....dia pun bangun pagi tolong aku mengemas dan......sungguh tak ku sangka hubby sanggup menolong aku memasak roti jala....
disebabkan idea bersama tolong menolong ader lah wajib kena buat kalau tak....jenuh jugak aku nak menjala sambil nak masak kari daging.....
dari situ aku tahu hubby sayang dekat aku....perasan.....hahhah

dari kuih menjadi KEK....



punya lah happy nak buat kuih raya akhir nya terbantut di sebabkan ....
resepi di dlm buku(majalah keluarga gambar erra fazira) mcm tak betul ajer....
so disebabkan dah beli bahan2....aku telah menyelongkar...resepi dlm internet....utk mencari resepi yg bagus....
bagus ker.....tp dr tak buat aper aper aku pun ....buat cup cake.....
wah menjadi ....aku bwk kat mak mertua sikit....kat bapak mertua sikit....mak aku sikit dan utk rumah ...wajib ader.....dan tak sangka cup cake tue menjadi idaman semua.....wah thn depan boleh buat busines cup cake......hehhehe wish me luck


Thursday, August 25, 2011

pg nie memang sibuk.....

pg nie....kesibukan melampau....coz tinggal berapa hari lagi nak menyambut lebaran.....
aku telah bangun awal dari biasa.....
kemas rumah pun belum dibuat lg.....aku telah short listkan aper perlu aku buat ....

carta kemas rumah
- lap tingkap
- buang sawang
- bunga
-lap habuk(bingkai gambar, tv)
-mop lantai
-ubah perabot
-basih tikar
- bersihkan peti ais.(dlm peti, atas peti dan persekitan peti)
-basuh tandas
-beli brg buat kuih dan kek
-sterika baju
-kemas bilik

banyak jugak kena buat nie....thn nie sebenarnya ss tak bagi buat kuih raya.....tp desakan aku dan pujukan yg melampau..... semlm dpt green light dari ss....
bertapa seronok aku dan puteri semlm .....hhehehe
tercapai jugak cita-cita nan satu.....so aper lagi projek berjalan start hari nie.....mua mua keluar pie beli brg dapur.......


Wednesday, August 24, 2011

beg raya aliya.....


n


semlm tak ader buat aper-aper....kepala aku pun dah buntu serba tak kena.....
nak buat aper pun tak tahu tiba-tiba ...jiranku memerangkap tailorku....hantar baju raya ....dan cebisan lebihan kain .....
otak aku pun aper lg.... giat memikirkan projek aper yg apa aku nak bt....
pikir punya pikir.....aku buatkan beg raya untuk aliya ......jahitan tangan lg....
lenguh jugaklah tangan menjahit...lebih kurang dekat 3 jam jugak aku menyiapkan......sambil membasuh kain....dan melayan puteri ...siap tertido aku buat ialah menghadap ajer.....sambil mata pun naik mengantuk .......akhirnyer....ditunggu tunggu siap dan ....aku rasa bangga ader gak kerja aku buat....heheh

Sunday, August 21, 2011

terkenang arwah ayah....

pg nie aku terbc FB member punya coretan .....Nurul syafinaz jamel dia selalu hang out dgn ayah dia...bila bc dia punya kisah terasa....sangat aku sudah kehilangan arwah ayah tercinta....byk persamaan walaupun tak ada jugak tak sama.....

last raya dgn arwah.....sblum pose dia kater teringin nak makan rempeyek kacang aku bt......so aku pun bt walaupun tak byk....and walupun masa arwah dtg rempeyek dah mcm nak lemau dia lah tlg....habiskan......and dia kater sedap adik......dah aku bersyukur dpt buat kuih utk arwah merasa .....

dan kalau pose arwahlah paling sibuk membeli juadah tue nie....coz tak pernah dok diam...arwah takut anak -anak tak ckp mkn....heheheh...tgklah kami adik beradik...

masa sekolah dulu2 ...zaman zaman tak kerja .....membeli brg raya dgn arwah adalah paling seronok arwah akan suruh kami tiga beradik and lovely mumy bersiap.... dari pagi sampai mlm ronda jln TAR.... dari satu kedai ke satu kedai ....naik sogo naik cambell naik pertama jd lumrah.... tak berkenan jgn beli jln lg....hingga brg tue jumpa br beli....dan restoran kegemaran kami sekeluarga restoran bismmilah....peh air manggo dia paling sedap....walaupun kadang kami sampai restoran tue dah penuh ...entah mcm maner kami tetap dpt tempat duduk.....coz arwah kenal dgn pekerja disitu....

tp ini semua kenang yg tak dpt aku lupakan hingga hayatku.....kadang lepas sembyg aku berdoa dpt jumpa dgn arwah dlm mimpi wlpun sekejap....rindu nyer pd arwah....sayaaaang ayah....

ayah tak ader aper yg dpt adik bg ....kiriman doa , al-fatihah mengeringi kerinduan adik pd ayah...pesanan , gelak ketawa ayah dlm kemara adik nie panawar rindu adik untuk ayah....
ayah ketahuilah olehmu mumy terlalu merinduimu.....kami adik beradik.....terasa hilang syp utk terbang.....ayah akak akan mengakhiri zaman bujang nyer... akak akan kahwin tak lamer lg....alangkah baik kalau ayah ader disisi....

pemergianmu kami redha tp...utk kerinduan kami menjadi pasrah....ketentuan Nya



video

Saturday, August 20, 2011

kemaraku berfungsi semula.....


nasib baik ....kemaraku dpt berfungsi semula....ingatkan rosak rupanyer.....beteri dah kong sesangat......tue yg taklah hidup.....ialah dah dekat berapa minggu aku tak usik.....selamat duit cek...

Friday, August 19, 2011

kemaraku....

pagi tadi ceklah kemera.....pasal aper tak leh buka nie.....dah nak raya nie kemara buat hal lah lak....kalau rosak.... hai duitku melayang lagilah jawab nyer....nie tgh mencas beteri mintak beteri yg kong......bukan kemara yg rosak......tgh kopak nie....kalau tak kopak taklah haru.....sangat.....kemara nie hasil titik peluh ku last berkerja.....maksud nyer duit gaji aku yg terakhir......tue yg syg sangat tue....nak kerja balik entahlah tanya hubby mcm tak bagi....kerja....dia takut anak dia terabai.....ish...ish....

Thursday, August 18, 2011

hari....nie


hari nie terbagun awal pagi 3.30....selalu nyer bangun pukul 4...so disebabkan tak sembahyg isyak....aku pun sembayg.....lalu terus memasak....hubby pun terjaga awal....ialah sejak pose nie hingga sekarang batuk hubby tak reda2....pasal aper aku pun tak tahu.....tp semangat dia nak teruskan pose tetap ader....walupun kadang dia kater tak larat aku tetap tabahkan hati dia....aku kater ni ujian dr-Nya ....ader hikmah sebalik nyer....sebab dah bangun awal dia pun kejut aliya sekali....tah aper dia berborak dgn anak dia......nak tergelak pun ader hati aku.....lepas ajer makan sahur aku sj tanya aliya mama tak ingatlah niat pose:

aku: aliya mama tak ingatlah niat pose mcm maner
aliya : alah aliya pun lupa
aku: alah nawaitu...nawaitu...macam maner yer
aliya:nawaitu so ma rodin an ada ie aku pose satu bulan ramadan lilahitaala
aku :pandai anak mama (tp dlm hati nak tergelak dan aku tak nak patah semangat dia....)
aliya: tue pun mama tak ingat....

dan lepas sembayang subuh aku tanya sekali lagi dekat dia.....aliya bc td betulker
aku : aliya td aliya bc betul ker?
aliya: betullah
aku : cuba aliya bc sekali lg
aliya: nawaitu so ma rodin an ada ie (lamer dia pikir) far die sha rie ramadana lilahitaala....(di pun tersenyum)
aku: tak aper aliya salah nanti besok aliya bc kat mak lg......

anak anak br belajar jgn dipatahkan semagat dia......mungkin esok dia akan lupa lg.....



Wednesday, August 17, 2011

mencari resepi....

pagi nie....aku mencari resepi cup cake....utk dipagi hari raya...sebab thn nie aku beraya di sini ....byk resepi aku jumpa...sedap dan menyelerakan....tak tahu maner satu nak dibuat....harap menjadilah....cup cake aku nie.....

Tuesday, August 16, 2011

aliya......

dah lamer aku mencatatkan peribadi aku disini.....asyik tgk fb sampai lupa tentang blog aku nie...anak aku aliya skrg nie berumur 4 thn.... hari jadi dia 1.7.2011....thn depan nak masuk sklh tadika....kemungkinan aku nak masukkan dia di sklh pasti....3 bulan lepas aku ader terjumpa mak sedara (belah mum) dia seorg pensyarah di UiTM... dia asyik tgk anak aku aliya....sambil bertanya itu dan ini kat anak aku...walupun anak aku nak tak nak jawab tapi dia kater dia kagum dgn aliya.....aku pun tanya kenapa...dia kater umur anak aku berapa ...aku pun menjawab br nak masuk 4 thn dlm 2 bulan lg....dah masuk sklh lum...aku kater blum....wah lg dia kagum.....tp sedikit terkilan kenapa aliya tak dimasukkan ke sekolah....aku kater kecik lg & dkt sini tak ader kemudahan tadika yg umur seperti nyer.....kalau ader pun tadika cina...& majoriti cina....dan aku kuatiri dgn...masakan mereka....dia kater dia kagum sebab aliya br umur mcm nie dah pandai menyusun ayat dgn betul.....dan panjang tak ader sekat sekat.....mcm budak 6 thn....dia suruh aku masukan aliya sekolah tadika thn depan......supaya dia boleh belajar dgn kawan-kawan....supaya perkembangan dia tak terbantut.....alhamdullilah.....kata aku dlm hati.... aku juga selalu membaca selawat atas kepala nyer ......mudah-mudahan anak ku di berkati....

Monday, March 7, 2011

lamer tak tulis dlm blog...



salam semua lamer rasa nyer tak up date blog ......yg agak usang nie....br nie byk sgt yg hendak dibuat sampai lah tak dpt meluangkan cerita didlm nie....baru nie aku dan ss telah mencantikan (ia ker cantik)rumah kami yg sudah lamer tak dicat....ialah dari buat hingga sekarang warna di tetap samer....dari warna oren telah diubah ke warna hijau....dan menambahkan ruang depan rumah ....bg kemudahan puteri kami bermain-main dan assesorie pun ditambah jugak....iaitu water fall...bagi memenangkan fikiran pd waktu mlm....sambil melihat anak ikan berenang ditepian kolam.....ialah saper lg nak cantikan umah kalau bukan kita sendiri....RUMAHKU SYURGAKU....walaupun dalam erti kata rumahku nie comel ajer.....secomel tuan nyer...sebenarnya blm habis cat ialah....penat ia pulak dibantu dgn perkerja ss......tinggal sikit untuk di buat....kalau ikut aku memang tak akan habis nak dicat....nanti habis cat aku tangkap lg sekali